Startupovi

Koyo prikuplja 4,9 milijuna dolara kako bi ponudio kredite ljudima s „tankim“ kreditnim mogućnostima

Koyo, fintech startup koji koristi otvoreno bankarstvo kako bi ponudio kredite ljudima s “tankim” kreditnim mogućnostima i koje tržište trenutno slabo opskrbljuje, skupio je 4,9 milijuna dolara.

Mješavinu duga i vlasničkog financiranja – vodi Forward Partners, a sudjeluje Seedcamp. Ostali investitori uključuju Christian Faes (osnivač i izvršni direktor LendInvesta) i Charlie Delingpole (osnivač i izvršni direktor ComplyAdvantage).

Koyo je osnovan krajem 2018. godine od strane kompanije Frontline Ventures VC Thomas Olszewski, a pokrenuo se kasnije ove godine, a Koyo pokušava riješiti problem u kojem ljudi bez puno kreditne povijesti, poput migranata ili onih koji nikada nisu uzeli kredit ili nisu glavni obveznik računa, nisu u mogućnosti osigurati zajam.

Čak i ako jesu, financijskim proizvodima obično dobivaju pristup često prekomjernih naknada i imaju izuzetno visoku kamatnu stopu.

Korištenjem podataka otvorenog bankarstva za bolju procjenu rizika na temelju nečije moderne povijesti transakcija, tvrtka misli da može ponuditi nešto puno konkurentnije.

“Ako je netko novi u zemlji ili na neki drugi način ima tanku kreditnu datoteku, toj osobi može biti teško pristupiti kreditu”, kaže Olszewski. “Na primjer, ako ste bili u zemlji godinu ili dvije i želite dobiti osobni zajam, vrste kredita koji bi vam se nudili bili bi zajmovi na isplate (1.000% + APRs) ili duže oročeni zajmovi u rasponu od 50 do 99% trajanja koji mogu zahtijevati jamca “.

Razlog je taj što ove vrste kupaca imaju malo podataka o svojim kreditnim datotekama ili ih nema, a velika većina zajmodavaca se zasniva na tri glavna biroa (Equifax, Experian, Transunion) za donošenje kreditne odluke.

“Procjenjujemo da 15-20% stanovništva ne obuhvaća podatke biroa”, objašnjava Olszewski. „Koyo je jedinstven po tome što zahtijevamo da svi kupci povežu svoj tekući račun s našom platformom pomoću otvorenog bankarstva i mi donosimo odluku o kreditiranju na temelju transakcija na računu tih klijenata, a ne samo gledanja kreditnog rezultata. Dakle, ako vidimo da kupac ima redovita primanja, ako ima razumne izdatke u odnosu na veličinu svog dohotka, taj klijent možda ima pravo na zajam kod nas ”.

S obzirom na konkurente, Olszewski kaže da ako imate tanku kreditnu datoteku (ili je uopće nemate) i ne možete dobiti kredit od banke, postoje davatelji poput Amigo kredita i 118 Money ili Sunny. Međutim, tvrdi da će Koyo obično proizvoditi 50-90% jeftinije.

„Očekujemo da će se naš reprezentativni APR nalaziti u rasponu c35%. Pored toga, Koyo neće naplaćivati ​​zakašnjele naknade, naknade za ranu otplatu, naknade za izdavanje zajma “ili naknade bilo koje vrste osim kamata”.

prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close