IzdvojenoStartupovi

Medopad prikuplja 25 milijuna dolara za razvoj biomarkera koji se prate putem aplikacija

Medopad, britanski startup, koji surađuje s Tencentom, na razvoju metoda utemeljenih na umjetnoj inteligenciji za izgradnju i praćenje “digitalnih” biomarkera – mjerljivih pokazatelja progresije bolesti i bolesti koje se uzimaju ne uzorcima krvi ili posjeta liječniku, već koristeći aplikacija i gadgeta – najavio je još jedan krug financiranja kako bi proširio opseg svog razvoja.

Startup je prikupio 25 milijuna dolara, predvođen farmaceutskim gigantom Bayerom, koji će zajedno s Medopadom raditi na izgradnji digitalnih biomarkera i terapija povezanih sa zdravljem srca. Odvojeno, Medopad također radi na razvoju dijagnostike za praćenje biomarkera povezanih s Parkinsonovim, Alzheimerovim i dijabetesom.

Svijet u kojem se medicina miješa s tehnologijom čini stvari bržima, boljima i s manje troškova imao je veliki udar s porastom i nesnosnim padom Teranosa. Startup za testiranje krvi tvrdio je da je razvio tehnologiju za obavljanje  testova koji prate biomarkere koristeći samo nekoliko kapi krvi – testovi za koje je bilo potrebno značajno više krvi (i troškova) da bi se provelo precizno. Sjajan koncept, samo da nije bila prijevara.

Medopad također prati biomarkere, ali to je sasvim drugačiji put za izgradnju njegovih rješenja. Tvrtka konstruira svoje algoritme i testove radeći s farmaceutskim i tehnološkim partnerima na izradi cjelovitih rješenja, oslanjajući se na napredak softvera i hardvera kako bi ispunili ideje koje su već dugo vremena nedostižni ciljevi.

U jednom primjeru, klasični Parkinsonov test zahtijevao bi da pacijent ode u liječničku ordinaciju na 30-minutnu procjenu kako bi utvrdio kako pacijent hoda. U novije vrijeme, s pojavom napredne računalne kamere i daleko boljih senzora na uređajima, stvara se nova kategorija digitalnih biomarkera, kako ih Vahdat opisuje – na primjer, praćenjem kako osoba hoda  i druge metrike – pružiti slične upute  o napretku pacijenta.

prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close