AplikacijeIzdvojeno

Pigeon, “Waze za javni prijevoz” iz Googla, proširuje se diljem SAD-a

Aplikacija Pigeon, razvijena u Googleovoj laboratoriju Area 120 za eksperimentalne projekte, danas se pojavljuje u pet novih gradova širom SAD-a, osim New Yorka – uključujući Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco i Washington, DC Za razliku od tradicionalnih aplikacija koje se oslanjaju na rasporede i ažuriranja od strane lokalne vlasti, Pigeon koristi više Wazeov pristup, gdje se putnici međusobno pomažu prijavljivanjem kašnjenja, gužve i ostalih problema.

Rezultat je aplikacija koja može bolje informirati korisnike o neočekivanim incidentima, kao i gužvi u stvarnom vremenu i ponuditi više konteksta o kašnjenjima. Aplikacija će također slati upozorenja o stvarima poput prekida napajanja električnom energijom ili većih promjena usluga, osim personaliziranih upozorenja poslanih prije odlaska putnika iz kuće ili ureda kako bi mogli planirati oko kašnjenja, preusmjeravanja ili vremenskih nepogoda.

Iako je cilj aplikacije pružiti bolje informacije o tranzitu vozačima, ona također radi na razvoju zajednice u okviru Pigeon-a.

Slično kao i Waze, gdje korisnici uspostavljaju profile i komuniciraju s prijateljima, Pigeon nudi društvenu komponentu. Korisnici mogu postavljati komentare i slike ne samo o kašnjenjima, već i o drugim prijelaznim događajima. Zatim se ta izvješća dijele na putu vozača u feedu aktivnosti.

Ako ništa drugo, Pigeon bi mogao potaknuti više ovakvih društvenih postova jer njegovi korisnici, za razliku od Wazea, nisu zaglavljeni za volanom i samo su u mogućnosti brzo dodirnuti gumb za dijeljenje izvještaja s drugima.

Od tada, Pigeon je pomagao  kroz stotine tisuća tranzitnih putovanja svakog mjeseca, navodi tvrtka. Također se objavljuje izvještaj uvida u podzemnu željeznicu NYC u kojem je detaljno opisano neka od tih učenja – poput kojih je linija bilo najkasnije u satu gužve, a koja stanica je bila najtoplija u ljeto i još mnogo toga.

Googleova aplikacija nije sama u rješavanju javnog prijevoza iz novog kuta. Startupi poput Transita, Moovita, Citymappera i drugih također sudjeluju u ovom prostoru – ponekad s vlastitim komponentama s velikim brojem ljudi.

Danas je Pigeon na iOS-u u američkim gradovima i podržava informacije o tranzitu za metro, autobus, željeznicu, trajekt i žičaru.

prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close